社創專欄

  • SEnSE

摸得到的日期

你會點知道嗰食物變壞咗未?睇食用日期?睇下佢個樣有無發毛?定係唔理就咁食?你或者可以透過以上嘅方式決定食物嘅去留,但係視障人士又點知啲食物有無壞呢?



想知食物變咗未? Mimica touch 幫到你!

用家可以將手指放在Mimica Touch上滑動或打圈—如果感到標籤或瓶蓋是平滑的,那麽食物仍然能夠食用;如果感到標籤或瓶蓋是不平滑的,就意味著這些食物不能再食用











事實上,Mimica Touch 除了可以幫助到視障人士,還可以減少食物浪費!全球每年浪費13億噸食物,當中英國有60%被扔掉嘅食物依然能夠食用。因我們日常依靠「此日期前最佳」(Best before)而非「此日期前食用」(Use by)決定食物去留,導致食物浪費。


現時Mimica Touch主要運用在外國的部分奶類製品、果汁以及紅肉類。創辦人希望透過Mimica Touch,減少英國每年不必要的食物及飲料浪費,並期望在未來將Mimica Touch 應用在其他類別的食品及飲品。


大家又希望Mimica Touch 能引入香港,一方面便利視障人士的日常生活,一方面解決浪費食物和混淆過期日的問題嗎?


資料來源:Mimica

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

主辦:

計劃資助: