社創秘密搜查官.png

各位社創見習搜查官準備好未?

社創秘密搜查官.png

除咗透過消費認識社創,
有冇諗過參加工作坊,
直接接觸唔同群體?

呢個夏天同我哋一齊探索社企,

睇吓大家咩料啦!(免費參與㗎!)

社創體驗工作坊.JPG

第一個搜查:手雕麻雀工作坊

手雕麻雀老店導賞.png
傳耆.png

​時間:11:00 - 13:00

日期:2022年5月21日(六)

地點:豐盛社企學會(土瓜灣)

不論喺科技未普及定係科技發達嘅呢刻,麻雀對於大部分香港人嚟講都係無可取代嘅活動。只可惜我哋所接觸到嘅麻雀都係由機器量產,越嚟越少人接觸到手雕麻雀呢門藝術。喺80年代,香港極流行手雕麻雀,用料上乘兼客製化,自然獲得大眾喜好。

搜查秘密1:最容易同最難雕嘅麻雀係?

社創秘密搜查第一次任務就邀請咗手雕麻雀師傅張順景師傅,向各位見習搜查官講解同示範手雕麻雀技巧,畀大家親身嘗試手雕麻雀!名額有限(15個),立即同朋友報名啦!

Eldage_Logo.png

傳耆揉合傳統智慧、現代元素和數碼營銷策略,以 O2O(Online to Office)形式弘揚傳統文化。透過媒體報導、舉辦工作坊、產品銷售,呈現中華文化中的精神價值和內涵﹔另一方面推廣「Active Ageing」的平台,締造連繫兩代的橋樑並傳承手藝。

​除了手雕麻雀工作坊,傳耆亦提供不同傳統手藝工作坊,如手工小巴牌、圖章雕刻、糖畫製作、木雕、麵粉公仔等工作坊。傳耆網上商店銷售傳統手工藝品及香港文創商品,送禮首選,即到傳耆網站一覽啦!

nemesia-production-ikWIo0Lr7zI-unsplash_

6月11日

敬請期待!

Photo 2 - Tansy Lau_edited.jpg

6月25日

敬請期待!

Web3 Community Event - Ka Ling Chan_edited.jpg

7月18日

敬請期待!

​參加方法

  1. 追蹤社創校園 Instagram @sense.hk

  2. Like 你想參加嘅活動介紹 Post

  3. 填寫以下嘅報名表

  4. 名額有限,先到先得

 

*社創校園將會在工作坊舉辦一星期前通過 IG direct message 及 Email 通知參加者,敬請留意!

手雕麻雀工作坊-報名表

你有沒有參加過社創校園舉辦的活動?
社創秘密搜查官.png

個人資料收集聲明:我們致力保護你的個人資料(「個人資料」)。此個人資料收集聲明是依從香港特別行政區之《個人資料(私隱)條例》之要求,於向你收集個人資料時或之前通知你若干事項。我們所收集及使用的個人資料只限用於我們所需及向你提供支援的範圍內。個人資料的提供完全是自願性質。你亦可於之後的任何時候電郵至 sense@fses.hk,要求我們停止使用個人資料。

肖像權使用聲明:社創校園有機會在活動期間進行拍攝及錄影,所拍攝的照片或錄像將有機會由此計劃/機構用作記錄、推廣及宣傳用途。參加者同意在不需另行通知的情況下,授權予本機構使用所得肖像。(參加者可於之後的任何時候電郵至 sense@fses.hk,要求本機構停止使用個人資料。)

收到了!遲啲見!